Yleinen

20.6.2024

Miniloma Arabiassa: Designin ystävän päiväretki Arabiaan – kahdeksan kohdetta 

Luppoaikaa Helsingissä ja tekemistä vailla? Tee puolen päivän retki Arabiaan, luovuuden korttelin ympäristön design- ja taidekohteisiin. Korttelissa on paljon nähtävää: kaksi museota, näyttelyitä sekä design-, sisustus- ja lahjatavaraliikkeitä – ja lukuisia mahdollisuuksia bongata veistoksia, graafista betonia, mosaiikki- ja valoteoksia ja muuta ympäristöä piristävää taidetta.

MUSEOT

Designmuseo Arabia

Hämeentie 135, 8. kerros

Ihastele suomalaista keramiikka- ja lasitaidetta kestonäyttelyssä, jossa on esillä töitä monilta maamme legendaarisimmilta muotoilijoilta kuten Kaj Franckilta, Timo Sarpanevalta ja Tapio Wirkkalalta.

Designmuseo Arabia
Designmuseo Arabia sijaitsee korttelin (Hämeentie 135) 8. kerroksessa.

Iittala & Arabia Design Centre

Hämeentie 135, 8. kerros

Iittalan ja Arabian yhteinen muotoilukeskus on ikkuna rakastettujen muotoilijoiden menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Voit osallistua opastetuille kierroksille ja kenties jopa kohdata itse taiteilijoita.

TYÖHUONEET, NÄYTTELYT, LIIKKEET

Arabian taideosastoyhdistyksen työhuoneet

Hämeentie 135, 8. kerros

Arabian Taideosastoyhdistys ry perustettiin vuonna 2003 vaalimaan ja kehittämään 1930-luvulla syntyneen Arabian taideosaston perintöä. Yhdistyksen taustalla ovat professorit Heljä Liukko-Sundström (1938–2024) ja Heikki Orvola, Fujiwo Ishimoto, Inkeri Leivo (1944–2010), Kati Tuominen-Niittylä, Pekka Paikkari, Kristina Riska ja Heini Riitahuhta.

Taiteilijoiden työhuoneet sijaitsevat Luovuuden korttelin kahdeksannessa kerroksessa, Arabian taideosaston pitkällä käytävällä. Käytävän varrella on esillä yhdistysten jäsenten teoksia ja lasiseinien läpi saattaa nähdä vilauksia töistä – tai jopa itse taiteilijan.

Vasemmalla Kim Simonssonin ja oikealla Veera Kuljun teos.
Nämä Kim Simonssonin (vas.) ja Veera Kuljun teokset voit bongata taideosastoyhdistyksen käytävältä.

Design-, sisustus- ja lahjatavaraliikkeet

Hämeentie 135, 1. krs

Luovuuden korttelista löydät valikoiman liikkeitä, joissa voit tehdä myös Outlet-löytöjä: piipahda taidekierroksen lomassa Iittala–Arabia-myymälään, Pentikille, Finlaysonille, Artebia Designiin, SevenArtiin tai Paperikauppa Putinkiin.

Galleria Ilona

Hämeentie 135 A, Helsingin kaupungin kirjaston vieressä sijaitsevilla hisseillä kolmanteen kerrokseen

Galleria Ilonassa (suljettu heinäkuun ajan) on esillä Metropolia Ammattikorkeakoulun luovien alojen opiskelijoiden töitä vaihtuvissa näyttelyissä. Metropolia AMK:n Arabian kampus on koti 14 eri kulttuuri- ja luovan alan tutkinto-ohjelmille. Viime aikoina Ilonassa on nähty esimerkiksi tekstiilisuunnittelun, teollisen muotoilun, graafisen suunnittelun, sisustusarkkitehtuurin ja XR-designin opiskelijoiden erilaisia kurssitöitä.

SevenArt

Hämeentie 135, 1. krs

SevenArt on kehys- ja julisteliike, jonka tiloissa on myös esillä taidegrafiikkaa ja julisteita. Bongaatko esimerkiksi Jani Leinosen tai Anssi Kasitonnin työn? 

PUISTOT JA YMPÄRISTÖTAIDE

Tapio Wirkkalan puisto

Arabiankatu 5

Vuonna 2012 avattu Tapio Wirkkalan puisto on yhdysvaltalaisen arkkitehti Robert Wilsonin suunnittelema taidepuisto – kokonaistaideteos ja maamerkki, joka tarjoaa kaupunkilaisille kohtaamispaikan. Suisto koostuu yhdeksästä orapihlaja-aidalla rajatusta alueesta, joita Wilson kutsuu ”huoneiksi”. Eri huoneissa on muun muassa kivipaasista koostuva metsä, pronssisia hevosia, luonnonkivistä tehtyjä istuimia, lamppuja ja kierrätystakka. Puisto on osa HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen kokoelmaa. 

Kaj Franckin puisto

Arabiankadun ja Kaj Franckin kadun risteyksestä kohti merta

Aivan korttelin kupeessa sijaitsee yhden kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen muotoilijan Kaj Franckin mukaan nimetty puisto. Siellä olevien teosten kautta voit tutustua Arabian tehtaan historiaan. Puiston on suunnitellut maisema-arkkitehtitoimisto Gretel Hemgård.

Ensimmäinen taidekaupunginosa

Arabianrannan uusi asuinalue on Helsingin ensimmäinen taidekaupunginosa, jossa Helsingin kaupunki on velvoittanut alueen rakennuttajia käyttämään 1–2 prosenttia rakennuskustannuksista taiteeseen. Arabia135 -korttelin lähialueilta voitkin bongata niin veistoksia, graafista betonia, mosaiikki- ja valoteoksia sekä kaikenlaista muuta ympäristöä ja mieltä piristävää taidetta.

Korttelin reliefit

Jos seikkailet Arabia135:n A-sisäänkäynnin (tehtaan vanhan toimisto-osan) pohjakerrokseen, voit löytää upeita reliefejä!

LUOVUUDEN KORTTELIN KÄVIJÄLLE