Arabian alueen historia

1870

Korttelin synty

Kuva

Arabia135 -korttelin nousu keskeiseksi osaksi suomalaisen muotoilun ja teollistumisen historiaa alkoi pienestä punatiilisestä keramiikkatehtaasta, jolloin ensimmäiset Arabian keramiikkatehtaan rakennukset kohosivat joutomaalle merenlahden rannalle. Korttelissa on yhä jäljellä näitä suojeltuja punatiilisiä rakennuksia tältä ajalta.

1940

Maailman suurin keramiikkatehdas

Kuva

Arabian tehdaskortteli kehittyi ja kasvoi määrätietoisesti 1900-luvun alkupuolella. Arabian visionäärinen johtaja Carl-Gustaf Herlitz näki teollisen muotoilun mahdollisuudet ja kasvatti Arabian tehtaasta 1940-luvun loppuun mennessä maailman suurimman keramiikkatehtaan, jonka tuotantoa myytiin ja laivattiin aina Argentiinaan asti.

1950

Suomalaista keramiikkaa maailmalle

Kuva

Suomalaisen pelkistetyn keramiikkatuotannon voittokulku maailmalla alkoi sotien jälkeen Kaj Franckin ja Arabian muotoiluosaston johdolla. Keramiikkatehtaan jatkuva kehittäminen ja tuotannon modernisointi muuttivat koko korttelia. Vanhoja epäkäytännölliseksi jääneitä rakennuksia purettiin ja uusia teollisuustuotantoon sopivampia rakennettiin tilalle.

1980

Taideteollinen korkeakoulu muuttaa kortteliin

Kuva

Keramiikkatehtaan tuotanto keskitettiin 1970-luvun lopulla uuteen tehdasrakennukseen, jolloin tyhjilleen jääneisiin tiloihin etsittiin uusia käyttäjiä. Taideteollinen korkeakoulu muutti Arabian vanhaan tehtaaseen 1984. Tästä alkoi korttelin uusi, monipuolisempi aikakausi, kun tehdas ja sen työntekijät saivat rinnalleen oppilaitoksia, opiskelijoita ja palveluja.

2000

Arabiagalleria kokoaa design-alan yrityksiä kortteliin

Kuva

2000-luvulla uuden Arabiagallerian valmistuminen toi kortteliin lisää design-alan yrityksiä, toimistotiloja sekä julkisia palveluja. Alkoi perinteisen tehdaskorttelin tie kohti kasvavan asuinalueen sykkivää sydäntä.

2010-2020-luvut

Kohti uudenlaista luovuuden korttelia

Kuva

Arabia135 -korttelin matka 1870-luvulta tähän päivään on ollut osa suomalaisen designin historiaa. Matkan varrella on rakennettu, purettu, korjattu ja uudistettu rakennuksia aina uusille käyttäjille ja käyttötarpeisiin sopiviksi. Korttelin tarina jatkuu ja uutta historiaa kirjoitetaan parhaillaan.

 

Lähde: Arabia – Hämeentie135: Rakennushistoriallinen selvitys 2015