Luova kulttuuriympäristö

Arabia 135 tarjoaa yleisölle historiaa, näyttelyitä ja osallistumista

Uusi Iittala & Arabia Muotoilukeskus Helsingin Arabianrannassa kertoo Arabian ja Iittalan brändien historiasta ja kurkistaa tulevaan. Design Labissa vierailijat pääsevät seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä ja vaihtuvia näyttelyitä. Designmuseo Arabia taas kertoo rakastettujen esineiden tarinoita. Lisäksi uusi Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen myymälä tarjoaa niin vanhoja klassikkoja kuin uniikkeja tuote-eriä. Muotoilukeskus sijaitsee Arabia135:n vanhassa tehdasrakennuksessa osoitteessa Hämeentie 135.

— Muotoilukeskus on suunniteltu kunnioittamaan meille merkittävän rakennuksen arkkitehtuuria, brändien historiaa, kaunista miljöötä ja ajan henkeä. Iittalan tiimi ja arkkitehtitoimisto Futudesign suunnittelivat avaran ja harmonisen tilan, joka olisi ennen kaikkea paikka ihmisille olla muotoilun äärellä ja brändeille paikka keskustelun herättämiseen. Muotoilukeskus kertoo kahden rakastetun ja tunnetun suomalaisen brändin historian, nykyisyyden ja tulevaisuuden tarinan kahdessa kerroksessa, kertoo Iittalan viestintäpäällikkö Siru Nori.

— Iittalan ja Arabian juuret ovat lähtöisin alueelta aina yli 140 vuoden takaa. Brändejä rakennetaan täällä edelleen suurella sydämellä, minkä vuoksi Arabia on luonteva paikka uuden Muotoilukeskuksen sijainniksi. Arabian tehdaskortteli on jo ennestään suosittu matkailukohde aasialaisten turistien ja muotoilun ystävien parissa, Nori kertoo.

Design Lab: Taiteilijoiden työtä ja yhteisöllistä ohjelmaa

Uusi Design Lab sijaitsee Arabia135 -keskuksen 9. kerroksessa ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden päästä seuraamaan myös taiteilijoiden työntekoa. Siellä vieraileva voi tutustua suomalaiseen muotoiluosaamiseen, inspiroitua, haaveilla ja osallistua erilaisiin työpajoihin sekä kurkistaa Arabian taideosastoyhdistyksen tiloihin.

— Design Lab on yhteisöllinen paikka muotoilun äärellä, joka on avoin niin perheille, opiskelijoille, taiteilijoille, alueen asukkaille kuin turisteille. Tila muuntautuu sekä työpajoiksi että näyttely- ja tapahtumatiloiksi, luonnehtii Nori.

Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Muotoilukeskus haluaa pitää kiinni tiiviistä yhteistyöstä Arabian taideosastoyhdistyksen taiteilijoiden kanssa ja osallistaa vierailijat mukaan toimintaan. Yhdistyksen omassa Tulevaisuuden Esine -hankkeessa neljäsluokkalaiset lapset pääsevät piirtämään näkemyksensä esineestä, joka olisi välttämätön Suomen tulevaisuudessa.

Designmuseo: Muotoilun klassikot synnyttävät muistoja historiasta

Myös Designmuseo Arabia on uudistettu osaksi 9. kerroksen Muotoilukeskusta. Museo kertoo Iittalan ja Arabian tarinaa historiasta nykypäivään kaikille mummolasta ja lapsuudesta tuttujen esineiden avulla.

Arabian ja Iittalan kultainen menneisyys on kiteytetty ensimmäistä kertaa yhteen ainoaan näyttelyyn, joka on täynnä tunnettuja posliini-, keramiikka- ja lasiesineitä. Avara näyttelytila on suunniteltu kokonaiselämykseksi, joka yhdistää suomalaisen keramiikan ja lasin historian.

Esineiden välityksellä kerrottu tarina tekee sisällöstä tunnerikkaan ja helposti ymmärrettävän. Tehtäväkarttojen avulla myös perheen pienimmät voivat vanhempien kanssa tutustua esineiden tarinaan.

Myymälä: Rakastettuja klassikoita ja uniikkeja tuote-eriä

Uusittu Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen myymälä 2. kerroksessa noudattaa samaa harmonista ja avaraa linjaa kuin yhdeksännen kerroksen Muotoilukeskus. Myymälästä löytyy laaja valikoima niin Iittalan ja Arabian rakastettuja klassikoita kuin uniikkeja tuote-eriä, joita ei löydä mistään muualta. Uniikkeihin tuote-eriin kuuluu esimerkiksi vuoden 2015 nuoren taiteilijan Ville Anderssonin Pilvet-muki, joka on suunniteltu muotoilukeskuksen omaksi mukiksi.

Uusittu myymälä avattiin 9.11 ja Muotoilukeskus 19.11.2016.

Aukioloajat ja lisätietoa Muotoilukeskuksen omilta sivuilta: http://www.designcentrehelsinki.com/